Postadres
Postbus 2214
5260 CE Vught

Bezoekadres
Carillonlaan 3
5261 LT Vught

073 - 684 70 60
info@zuiderbos.nl

Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag? Wellicht hebben wij het antwoord hier voor u klaar staan.

Veelgestelde vragen

‘Kijken is zien’

Auke, leerkracht basisonderwijs Auke, leerkracht basisonderwijs Auke, leerkracht basisonderwijs

Interview met Auke, leerkracht basisonderwijs

Ik ben op Zuiderbos binnengekomen als onderwijsassistent. In die functie werd ik heel erg betrokken bij de kinderen en daardoor wist ik: ik wil hier meer mee! Om deze reden ben ik na 2 jaar, naast mijn fulltime baan, de pabo gaan doen. De kern van mijn werk is eigenlijk heel eenvoudig: kijken. En dat klinkt zo makkelijk, maar als je er goed op gaat letten, zie je hoe geneigd we zijn om dingen in te vullen voor een ander. Ga met het kind in gesprek, observeer wat er gebeurt. Hoe ervaart een kind het allemaal en wat is nodig om verder te komen? En dat geldt net zo goed voor dat stille, introverte kind als die hele drukke leerling die snel de aandacht trekt. Ik herinner mezelf steeds aan het belang van goed kijken, want kijken is zien.

Samen vooruit
Iedere dag is anders. De kinderen zijn niet altijd voorspelbaar en ieder kind steekt weer anders in elkaar. Dat betekent dat je als leerkracht veel aan het uitproberen bent: wat wel en niet werkt verschilt per klas, dag en individuele leerling. Daarom is het zo belangrijk om het samen met anderen te doen; samen met collega’s, zorgverleners en natuurlijk met de ouders. Tegen ouders zeg ik ook altijd: jullie zijn de expert op het gebied van je eigen kind, koppel zoveel mogelijk terug naar ons! Als leerkracht moet je je kwetsbaar op durven stellen. Niet denken dat je iets verkeerd doet als iets niet gaat zoals je had gehoopt, maar er juist over in gesprek gaan met de betrokkenen.

Vertrouwensrelatie
Uiteindelijk is het doel dat een kind zich (weer) fijn voelt, dat iedereen weet dat hij of zij er mag zijn. Dat begint vaak met het opbouwen van een band. Ik zet er altijd op in dat ze me echt gaan vertrouwen. Want zo’n vertrouwensrelatie is een mooie basis voor verdere ontwikkeling. Het is ook belangrijk dat we kinderen laten zien dát en hoe ze zich ontwikkelen, want zelf zien ze dat niet altijd. Ik word blij van een lach op het gezicht van een kind, dat je ziet dat iemand zich weer ontspannen en vrij gaat voelen en meer van zichzelf durft te laten zien. Dan ontdek je soms hele nieuwe kanten aan een kind!

Auke van Schaaijk, leerkracht basisonderwijs

Andere interviews