Postadres
Postbus 2214
5260 CE Vught

Bezoekadres
Brevierpad 34
5709 AD Helmond

073 - 684 70 60
info@zuiderbos.nl

Veelgestelde vragen
Heeft u een vraag? Wellicht hebben wij het antwoord hier voor u klaar staan.

Veelgestelde vragen

‘Wat heeft de leerling nodig?’

Louis, trajectbegeleider Louis, trajectbegeleider Louis, trajectbegeleider

Interview met Louis, trajectbegeleider

Samen met 5 andere trajectbegeleiders geef ik vorm en inhoud aan onderwijs-zorgarrangementen (OZAPP: Onderwijs ZorgArrangement Psychiatrische Problematiek). Het idee achter OZAPP is dat als we onze kennis en kunde combineren met die van een zorginstelling, we de leerling, het gezin én de school van de leerling kunnen bieden wat zij nodig hebben. Zo ontstaat een driehoek die ambulant maatwerk biedt aan leerlingen waarbij het even minder loopt allemaal. In ons geval werken we samen met Herlaarhof, Buro3o, GGZ Oost Brabant en De Viersprong.

Ontwikkeling centraal
In een OZAPP-traject brengen we de onderwijsondersteuningsbehoefte van een leerling in kaart die is vastgelopen of dreigt vast te lopen. Het gaat om leerlingen met een psychiatrische problematiek of een vermoeden daarvan. OZAPP is ontstaan in het kader van ‘passend onderwijs’ en ‘transitie jeugdzorg’. Het idee hierachter is om kennis en expertise over leerlinggedrag nog verder in het reguliere onderwijs te brengen. 

Samen met de betrokken partijen gaan we op zoek naar wat de school kan doen om de leerling weer in ontwikkeling te brengen. Essentieel in ons werk is dat we de informatie die vanuit het zorgtraject komt, vertalen naar de onderwijssetting van de leerling. De meerderheid van de leerlingen die in een OZAPP-traject terechtkomt, kunnen we binnen het regulier onderwijs houden. De kern van onze aanpak is dat de ontwikkeling van de leerling centraal staat.

Presteren
Altijd zullen we ons weer afvragen: wat heeft de leerling nodig, hoe zorgen we ervoor dat hij of zij zich goed gaat voelen en weer in balans komt? Want alleen dan kan je tot een goede prestatie komen. Uiteindelijk willen alle leerlingen zelf hun mogelijkheden optimaal benutten, zodat eruit komt wat erin zit.

Louis van Waaijenburg, trajectbegeleider Zuiderbos

 

Interview met Fenne, leerling basisonderwijs

Andere interviews